DLACZEGO SUBSTRAT KOKOSOWY ?
Od początku lat 90. na całym świecie rośnie zainteresowanie ogrodników uprawą warzyw w substratach. Wynika to z możliwości uzyskiwania w takiej uprawie większych plonów, odizolowania roślin od rodzimego podłoża w szklarni czy w tunelu - często zainfekowanego przez patogeny roślin. To z kolei pozwala ograniczyć zużycie środków ochrony roślin w czasie uprawy. Uprawa bezglebowa pozwala także utrzymywać lepszą kontrolę nad klimatem w obiekcie.
W Polsce zmiana technologii produkcji na bezglebową przypada na koniec lat 90. Plony warzyw uprawianych w substratach w ciągu paru lat wzrosły prawie dwukrotnie. Znalezienie dziś szklarni większej niż 0,5 ha w której uprawa prowadzona byłaby w glebie jest już prawie niemożliwe.
Od 2005 roku wzrasta dość szybko zainteresowanie uprawą na matach kokosowych. Rośnie na nich pomidor, ogórek, papryka, bakłażan, fasola, truskawka, malina itp. W tym czasie nastąpiło dopracowanie technologii uprawy, zmiana podejścia do niektórych zagadnień produkcyjnych.
ZALETY UPRAWY W SUBSTRACIE KOKOSOWYM
Jeszcze kilka lat temu uprawa na matach była w zasadzie typowa tylko dla upraw szklarniowych. Od kilku lat coraz więcej ogrodników, również prowadzących uprawy w tunelach, decyduje się na ten typ uprawy. Decyzja o przejściu na ten model uprawy jest zwykle podyktowana następującymi czynnikami:
1. Coraz większymi problemami z zakażeniem podłoża patogenami (w wyniku monokulturowej uprawy), atakującymi zwłaszcza system korzeniowy. Dotyczy to głównie ogórka i papryki.
2. Wzrastające koszty pracy - uprawa w podłożach pozwala dość znacznie je ograniczyć.
3. Lokalne problemy z zalaniem podłoża w tunelach.
4. Konieczność częstego odkażania podłoża środkami chemicznymi - wysokie koszty.
5. Plon ogólny - uprawy w matach pozwalają uzyskać wysoki plon wczesny i dużo większy ogólny oraz zdecydowanie lepszą jakość plonu. Rośliny owocują bardzo równomiernie. Owoce i warzywa z upraw na matach mają lepszą przydatność do przechowywania.
6. Uprawa w donicach kokosowych Grow Pot daje możliwość przyśpieszenia plonowania w tunelach nieogrzewanych.
7. W matach kokosowych można uprawiać rośliny dłużej niż 1 rok!
8. Zmniejszamy zużycie środków chemicznych ze względu na zdrowy system korzeniowy i jednocześnie zdrowszą roślinę. Z każdym rokiem udział eksportu warzyw i owoców wzrasta - częstsze są kontrole na pozostałości substancji aktywnych środków ochrony roślin - w uprawach bezglebowych, w sterylnym podłożu przeprowadza się mniej zabiegów ochrony.
9. Roślina na matach jest bardziej "sterowalna" niż roślina w uprawach w glebie, czyli dużo szybciej reaguje na wszystkie bodźce agrotechniczne.
10. Nie wykonujemy żadnych uprawek rolnych, nie wnosimy żadnych nawozów mineralnych w formie posypowej, ani nawozów organicznych, nie musimy odkażać gleby - redukcja kosztów i robocizny.